top of page

Törzsizmok aktivácója

A törzserősìtő gyakorlatok mit sem érnek a törzsizmok aktivációja nélkül, azonban sokak számára ismeretlen ez a terület. Jó hír, hogy gyakorlással gyors fejlődést lehet elérni, ezzel új szintre emelve az edzésmunkát

A medence (előre, illetve hátra) billentésének tanulása fekvő helyzetben, felhúzott térdekkel a legegyszerűbb (videóban szemléltetem); Hanyatt fekvésben hasizom, farizom megfeszìt és köldök behúz a gerinc irányába. Ezzel elérjük a medence hátrabillentését, vagyis a lumbális szakasz (alsó háti szakasz) leszorìtását a talajra.

Hanyatt fekvésben a törzs kiemelésével és rotációjával fokozhatjuk a hasűri nyomást, ezzel egy haladó, erősìtő gyakorlatot kapva.

Egy helyesen végzett core-aktiváció támaszhelyzetben, vagy dead bug pozícióban ideális esetben nagy koncentrációt igényel és fokozott terhelést ró a szervezetre. Ilyenkor a kiindulási helyzet megtartása és másodpercek múltán a légzés szabályzása is nehéz feladatot jelent. Megfelelő végrehajtás esetén egyik esetben sem életszerű a feladatvégzés közbeni recept, vagy pletykacsere.

Az edzéseimen nagy hangsúlyt fektetek az alapok átadására, ízületi mozgások tudatos végzésének megtanìtására, prevencióra és mozgásminták elsajátítására.

A mozgástanulásban, kontrollált és fegyelmezett feladatvégzésben, fokozatosan növekvő terhelésben, ezáltal a komplex fejlődésben hiszek.

És igyekszem ezt a szemléletmódot átadni az edzetteimnek is.

A videót a Youtube csatornámon, az alábbi képre klikkelve érheted el:
 

cats.jpg
bottom of page