top of page

Masszázslabda és mobilizáció a
talp egészségéért

Vezesd be a napi rutinként a talp átmozgatását talpmasszázzsal, vagy alacsony intenzitással végzett mobilizáló talptornával.

▫️Állómunkát végzel? Egész nap talpalsz?
▫️Futás adta terhelésnek van kitéve a lábboltozatod?
▫️Edzéseiden fontos számodra a prevenció?

Vezesd be a napi rutinként a talp átmozgatását talpmasszázzsal, vagy alacsony intenzitással végzett mobilizáló talptornával. Végezd reggeli átmozgató-rutin részeként, edzés bemelegítő blokkjában, vagy lazításképpen egy fárasztó nap végén.


Miért van szükség az apró részletekre való figyelésre?
Az egészséges, esztétikus és a hétköznapi mozgásokat megfelelő minőségében ellátó izomzat építése/fenntartása érdekében a fókusz terjedjen tetőtől talpig, ne csak bizonyos izomcsoportokra/gyakorlatokra!

Miért használhat a talpmasszázs?
Járás során testünk egyik leginkább igénybe vett területe a talp, amely a talajjal érintkezvén amolyan lengéscsillapítóként tompítja a testre zúdulandó erőket, ezzel kímélvén számos ízületet a közvetlen külső erőbehatásoktól. Amilyen fontos terület ez, annyira igényel külön figyelmet a hétköznapokban.

A videóban mutatok néhány gyakorlatot, amelyekhez csak egy teniszlabdára és/vagy masszázs labdára van szükséged.

A gyakorlatokat végezd gyakorlatonként és oldalanként 40-40 másodpercig.
A gyakorlatvégzés közben törekedj a talp izmainak legnagyobb mértékű elernyesztésére, ezzel fokozva a hatékonyságot és az eszköz mélyebbre hatolását (egyes gyakorlatoknál széken ülve ez könnyebben elérhető).

A sérülés kockázatának csökkentése érdekében a saját testsúlyos mobilizációs gyakorlatokra CSAK akkor térj át, ha már a talp kellő előkészítése megtörtént! Ezeknél a gyakorlatoknál válaszd meg a számodra megfelelő nehézséget. Lassan, kontrolláltan végezd a gyakorlatokat, NE rugózz!

bottom of page